In je achterhoofd weet je het wel, ik moet om klanten te werven meer gaan doen met internet. 

De zaak draaide al lang toen het web belangrijk werd. Potentiële klanten gingen ineens zoekmachines gebruiken in plaats van de gouden gids open te slaan. Waarschijnlijk heeft jouw bedrijf daarom al een website. Veel nieuwe klanten lijkt deze echter niet op te brengen. 

Vaak blijft het bij voornemens

Al tientallen keren heb je het voornemen genomen om meer klanten te trekken via nieuwe methodes die het internet biedt. Maar waar moet je beginnen? Er zijn zoveel mogelijkheden en in de tussentijd heeft iedereen bij het bedrijf het al druk zat om de bedrijf draaiende te houden. Een groot deel van de ondernemers en bedrijven van de oude school heeft moeite om de aansluiting te vinden met de nieuwe manieren van klanten werven.

Want het levert niets op, of... 

Door een derde van de bedrijven die een poging doen klanten te werven via het internet levert dit niets op. Dat terwijl een goed doordachte inzet van deze methodes een aanhoudende stroom van potentiële klanten oplevert. 

Wat gaat er dan mis? Het antwoord krijg je van mij, Ronald Kloots. Met mijn bedrijf Content Marketing Wizard gebruik ik ruim twintig jaar marketingervaring om samen met bedrijven van de oude stempel de stap naar het nieuwe ondernemen te maken.

Stop met verkopen, begin met vertellen

Niets is zo vervelend in een winkel als een opdringerige verkoper die er alleen maar op gericht is om je iets aan te smeren. Dat is precies zo op het internet. Het verhaal dat je vertelt moet er niet op gericht zijn om iets te verkopen. Het moet gericht zijn op het wekken van interesse en het vasthouden van die aandacht. Als mensen geïnteresseerd zijn in wat je als bedrijf te vertellen hebt zijn ze bereid om bijvoorbeeld een e-mailadres achter te laten of het bedrijf te volgen op een sociaal netwerk. Zo bind je mensen aan het bedrijf. Dit zijn mensen waarvan je al weet dat ze geïnteresseerd zijn in het product, dus kan je hen makkelijk benaderen met mooie acties. Het is dus erg belangrijk om aandacht te geven aan potentiële klanten. Deze mensen hebben een grote waarde voor het bedrijf. Sterker nog: het kost het bedrijf gewoon omzet als je dit verkeerd doet.

Geef Aandacht, maak keuzes
 
Maar hoe geef je die aandacht? Dat begint met goede content, oftewel een goed verhaal. Die informatie kan je natuurlijk op de website van het bedrijf zetten, maar zo zijn er nog wel veertig kanalen die je kan gebruiken om aandacht voor de onderneming te vragen. Daarom is het belangrijk om keuzes te maken.

Is het wel zinnig om te facebooken over het bedrijf of is YouTube een veel beter kanaal om jouw verhaal te vertellen? Een website die niet meer is dan een digitale versie van een folder werkt niet meer.

Sociale media kost minder dan potentiële klanten bellen

Sociale media zijn veel effectiever, maar veel bedrijven zijn bang dat het bijhouden hiervan veel teveel tijd gaat kosten. Bedenk dan dat bijvoorbeeld een tweet of een bericht op de blog van de website van het bedrijf veel minder tijd kosten dan al deze potentiële klanten afbellen zoals dat vroeger ging. Bovendien blijft deze informatie altijd openbaar beschikbaar, terwijl de advertentie waar je flink voor betaalde de volgende morgen met de krant en al in de papierbak verdwijnt. 

Interessante verhalen zorgen voor stroom aan potentiële klanten

Zorg dat mensen jouw bedrijf vinden, in plaats van dat je op zoek gaat naar mensen die eventueel klant zouden kunnen worden. Wie in een zoekmachine naar het product zoekt dat jouw bedrijf aanbiedt moet jouw bedrijf ook vinden. Kies de goede zoekwoorden en potentiële klanten komen vanzelf bij jouw bedrijf terecht. Vinden ze het interessant wat ze daar lezen dan onthouden ze jouw bedrijf en willen ze meer weten. Daarom laten ze een e-mailadres achter of volgen ze het bedrijf op een sociaal netwerk. Zo genereer je met weinig moeite een non-stop stroom van potentiële klanten.

Hoe doe je dat?

Maar wat moet je vertellen over het bedrijf? Makkelijk gezegd, content maken die mensen interessant vinden, maar waar moet het over gaan? 

Ik leg het je in mijn volgende bericht uit.